Vergroening van uw yoga mat, een goed idee

Een yoga mat is een vrij duurzaam product, dat door de goede samenstelling van het product zo min mogelijk wordt vervangen. Maar als de jouwe dan eindelijk versleten is of als je moet toegeven dat yoga niet jouw ding is, kun je je afvragen: Is het mogelijk om yoga matten te recyclen?

In veel gevallen zijn de recycle mogelijkheden zeer, zeer beperkt. Yogini is een van de weinige bedrijven die zich inzet op het vervaardigen van goede yogamatten, onder de aandacht te brengen. De aankoop promotie van een ecologische yoga mat is niet een hype maar een must.

Chemicaliën in yoga matten

Goedkope yoga matten zijn waarschijnlijk gemaakt met polyvinyl chloride, ook wel bekend als PVC. Het is een goede keuze vanwege zijn non-stick kwaliteiten, maar het is een slechte keuze vanwege de vele giftige chemicaliën waar de yoga mat vol mee zit, waaronder ftalaten, lood en cadmium.

Meer slecht nieuws: niet alleen je ademhaling tijdens uw yoga praktijk, neemt een deel van de chemicaliën uit de PVC yoga mat op, maar PVC is uiterst moeilijk te recyclen. Er zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in de recycling van bepaalde soorten van PVC-producten, zoals cadeaubonnen en vinyl gevelbeplating. Maar de meeste dingen die gemaakt zijn met dit specifieke type kunststof – met name consumenten producten, zoals platen, speelgoed en yogamatten – zijn moeilijk of onmogelijk te recyclen.

PVC yoga mat

Dat gezegd zijnde, is het belangrijk om PVC zo veel mogelijk uit de afvalstroom, te houden. Aangezien PVC een soort kunststof is, zal het nooit biologisch afbreekbaar zijn. Duizenden jaren vanaf nu, zal je yoga mat nog steeds precies zijn waar hij belandde nadat de yoga mat aan vervanging toe was. Bovendien kunnen de schadelijke chemicaliën na verloop van tijd in de grond worden vrijgegeven.

Stel uw yoga mat wordt verbrand, dan kunnen de ftalaten, lood, cadmium en een stof genaamd dioxine, allemaal worden vrijgegeven in de lucht. Dit heeft nadelige gevolgen voor iedereen die de stof inademt.

Vergroening van uw yoga mat is een top idee en de juiste keuze. Er zijn een aantal goede alternatieven voor PVC yogamatten; de ecologische yoga matten als natuurlijk rubber, TPE, katoen, gras en schapenwol. Ook voor yogi’s met een latexallergie zijn er in deze categorie, de juiste matten te vinden.

Hoe yogamatten recyclen

Gun de yoga mat een tweede leven, schenk hem bijvoorbeeld weg aan mensen die van een yoga mat iets willen maken, denk hierbij aan de lijn van de flip-flops sandalen. Of doneer de yogamat aan een non-profit of andere waardige organisatie. Mocht je toch kiezen om de PVC yoga mat in de afvalwerking te laten verdwijnen, zorg dan dat dit gebeurt bij gespecialiseerde recyclers. Zo houden we oog voor mens en milieu en blijft onze leefomgeving schoon.

Hoe yogamatten hergebruiken

De non-slip eigenschappen van yogamatten maken zich nuttig voor tal van andere dingen. Doe de yoga mat onder meubels of tapijten om het wegglijden tegen te houden, of leg ze buiten bij het bad om uitglijden te voorkomen. Oude yogamatten kunnen ook dienst doen als muismat, tuin knielende pads, onderzetters, enzovoort, enzovoort.

Yogini

In het brede assortiment de ruimste keuze yogamatten en aanverwante artikelen. Als specialist in yoga producten is onze drive eerlijkheid, goede service en kwaliteit. In het Yogini assortiment: TPE, natuurrubber, schapenwol en meer ecologische en duurzame yoga matten.

Comments are closed.